Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc de la Serralada Litoral » Actuacions de millora de les espècies de flora amenaçada del Parc de la Serralada Litoral

Actuacions de millora de les espècies de flora amenaçada del Parc de la Serralada Litoral

Detall de la flor de l’estepa ladanífera (FOTO MOISÈS GUARDIOLA). Maig 2006

Objectius:
Potenciar les poblacions de les espècies de flora rares i molt rares. Reduir la competència vegetal sobre la flora amenaçada. Evitar la degradació dels ambients on es desenvolupa. Intentar protegir les poblacions actuals davant pertorbacions naturals (secades) o antròpiques (trepig, recol·lecció, etc.).

Actuacions:
Realitzar estassades de l’estrat arbustiu i herbaci de les espècies que entrin o puguin entrar en competència amb les espècies de flora amenaçada, eliminant, en cas necessari, aquelles que actuen com a invasores i que desplacen les més vulnerables. Restaurar les zones afectades per secades amb l’eliminació de les restes vegetals mortes (tallar arbustos i arbrets morts, eliminar restes i fer cordons amb restes vegetals). Obrir espais per potenciar brolles, aclarir suaument l’estrat arbori, estassar espècies i eliminar restes originades. Instal·lació de barreres físiques per evitar el pas a les zones de major afluència de visitants.

Les espècies de flora amenaçada més característiques del Parc són, entre d’altres, el fraret, l’al·loc, el julivert venecià, el Carex grioletii i diverses orquídies. Els treballs per afavorir aquestes espècies consisteixen en eliminar la competència vegetal amb tractaments particulars per a cada espècie: estassades selectives, eliminació de restes vegetals, podes de formació i de qualitat, etc. A les zones més freqüentades pels visitants, també es col·locarà una tanca fabricada in situ amb material procedent de l’aclarida i estassada de l’entorn (amb tronquets d’alzina i arboç). En conjunt, s’actua a 11 zones diferents, amb la col·laboració dels Ajuntaments i dels propietaris forestals.


Programa/es

Millora dels hàbitats forestals

Inclou els projectes que recullen treballs de gestió, intervencions de millora i actuacions de conservació de les masses forestals, com per exemple: aclarides, tales sanitàries, eliminació de restes vegetals i estassada del matoll.

Descripció tècnica

Data d'inici: 02/03/2007
Data de finalització: 30/04/2007
Espais naturals: Parc de la Serralada Litoral
Municipis: Alella, Argentona, Cabrera de Mar, La Roca del Vallès
Unitats de treball: 13,00 ha
Inversió econòmica: 11.206,99 €
Fase d'execució: finalitzat

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies