Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Espai Natural de les Guilleries-Savassona » Treballs silvícoles de millora de les castanyeredes de Guilleries-Savassona

Treballs silvícoles de millora de les castanyeredes de Guilleries-Savassona

Aplicació del tractament fitosanitari amb conidis hipovirulents produïts prèviament al laboratori (lluita biològica). Novembre 2009

Objectius:
Millorar l’estat silvícola de les masses forestals de castanyer.
Afavorir l’efectivitat dels tractaments biològics contra el xancre del castanyer.
Caracteritzar i aprofundir en el coneixement de les masses de castanyer.
Estudiar l’aprofitament tradicional del castanyer i aprofundir en el coneixement de l’activitat forestal i econòmica que es desenvolupa actualment a l’àrea d’estudi, així com la seva evolució en el temps.
Estudiar els costos econòmics propis dels treballs forestals d’aprofitament i millora del castanyer i establir mecanismes que permetin fer un seguiment de l’activitat forestal i econòmica d’explotacions situades dins l’àrea d’estudi.
Definir i proposar nous mètodes de gestió que permetin millorar la qualitat i rendibilitat de les explotacions forestals de la zona.
Millorar el paisatge de les zones afectades per la malaltia del xancre.
Proporcionar criteris de gestió destinats a afavorir aquelles pràctiques que permetin garantir la compatibilitat entre el desenvolupament de l'activitat forestal i la conservació dels ecosistemes i el paisatge.

Activitats previstes:
Aclarides sanitàries en perxades joves.
Aclarides de rebrot i tractaments fitosanitaris en perxades joves.
Aclarides de regeneració i tractament fitosanitari de perxades adultes.
Tractaments de poda sanitària i millora de castanyers de fruit.
Arranjament dels camins necessaris per portar a terme els tractaments silvícoles de millora abans detallats.

Els tractaments fitosanitaris d’inoculació del xancre dels castanyers aniran acompanyats de tractaments de millora d’aquests boscos, amb l’objectiu d’aconseguir les millors condicions de creixement dels castanyers i, per tant, arribar a tenir arbres més vigorosos i amb més capacitat d’autodefensa davant de malalties com el xancre.

Aquests treballs consisteixen en aclarides (és a dir, reducció del nombre d’arbres per hectàrea), podes i eliminació de les restes vegetals procedents d’aquests treballs. Aquestes aclarides es defineixen tenint en compte les característiques del bosc actual i les recomanades per a l’espècie en aquestes localitzacions.


Programa/es

Millora dels castanyers

El xancre del castanyer és una malaltia greu causada per un fong (Cryphonectria parasitica) que penetra a l’arbre a través de ferides (de poda, cicatrius, etc.) i provoca xancres i esquerdes a l’escorça. El creixement del fong anella l’arbre fins impedir la circulació de la saba, causant la mort dels brots o branques que hi ha per sobre la lesió. Per pal·liar aquests efectes, s’estan assajant tècniques de lluita biològica en combinació amb tractaments silvícoles de millora dels boscos, amb l’objectiu d’aconseguir les millors condicions de creixement dels castanyers i, per tant, arribar a tenir arbres més vigorosos i amb més capacitat d’autodefensa davant d’aquesta malaltia.

Descripció tècnica

Data d'inici: 01/02/2009
Data de finalització: 01/01/2009
Espais naturals: Espai Natural de les Guilleries-Savassona
Municipis: Vilanova de Sau
Unitats de treball: 4,00 ut
Inversió econòmica: 26.497,82 €
Fase d'execució: finalitzat

Empresa/es d'inserció social

DIMAS, empresa d'inserció

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies