Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc del Garraf » Realització de treballs silvícoles de millora de boscos en regeneració natural de pi blanc al Parc del Garraf

Realització de treballs silvícoles de millora de boscos en regeneració natural de pi blanc al Parc del Garraf

Visió general de la zona treballada i diferència respecte a àrees no tractades. Maig 2006

Objectius:
Reduir l’excés de densitat (pins/ha) de les zones forestals amb regeneració natural de pi blanc després dels incendis de 1982 i 1994.
Millorar l’estabilitat de la massa forestal.
Mantenir i potenciar l’estructura regular de la massa forestal.
Augmentar el creixement en alçada i en diàmetre dels pins.
Potenciar la producció de pinyes (aspecte important per garantir la regeneració natural en el cas d’un nou incendi forestal).
Incidir positivament en la prevenció d’incendis amb la reducció de combustible vegetal i la creació de discontinuïtats verticals.
Potenciar la biodiversitat amb la creació d’espais oberts.

Actuacions:
Realitzar una aclarida als boscos de pi blanc afectats per l’incendi de 1982 i 1994 que presenten densitats elevades de regeneració (superiors a 2.500 peus/ha).
Realitzar la poda de les branques inferiors dels pins seleccionats.
Eliminar les restes vegetals procedents de les aclarides i de la poda a les zones totalment o parcialment mecanitzables i trossejar les restes vegetals procedents de les aclarides i de la poda a les zones no mecanitzables.
Eliminar les restes vegetals procedents de les aclarides i de la poda en 5 metres a banda i banda dels camins principals a les zones no mecanitzables.
Realitzar la secció de servei o obertura de caixa als camins principals amb l’eliminació de tot tipus de vegetació en una amplada d’1,5 metres a banda i banda de les pistes.

El massís del Garraf s'ha vist afectat per importants incendis forestals les darreres dècades, destacant els de 1982 i 1994. Generalment, les pinedes de pi blanc que van ser afectades pel foc presenten una bona regeneració natural gràcies a la capacitat d’aquesta espècie de recuperar-se per germinació dels pinyons que han aguantat les altes temperatures de les flames (les pinyes s’obren amb la calor i escampen les seves llavors). Sovint, aquesta regeneració és excessiva, i pot arribar a superar els 10.000 arbres per hectàrea.

Per aconseguir que el bosc pugui seguir el seu procés de desenvolupament, és necessari disminuir la densitat d’arbres, operació que es fa amb una aclarida d’aquests boscos joves. Els treballs es completen amb mesures per disminuir el risc d’incendi de les àrees forestals, com són la poda dels arbres seleccionats i l’eliminació de les restes vegetals procedents de les tales.


Programa/es

Millora forestal de zones afectades pels incendis

Agrupa els projectes que detallen treballs forestals per a la recuperació de zones cremades. A les àrees que es regeneren de forma natural, es planifiquen actuacions per accelerar el procés natural (com ara la selecció de tanys de roure i alzina o l’aclarida de pi blanc en zones amb regeneració excessiva d’aquesta espècie), i en els sectors sense regeneració d’espècies arbòries, es preveu l’execució de reforestacions.

Descripció tècnica

Data d'inici: 14/10/2005
Data de finalització: 15/06/2006
Espais naturals: Parc del Garraf
Municipis: Olivella
Unitats de treball: 29,06 ha
Inversió econòmica: 46.438,14 €
Fase d'execució: finalitzat

Empresa/es d'inserció social

Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE)

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies