Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc Natural de la Serra de Collserola » Recuperació del patrimoni cultural i prevenció d'incendis (fase 1)

Recuperació del patrimoni cultural i prevenció d'incendis (fase 1)

Treballs de descoberta de la font. Març 2010

Objectius:

Recuperar les fonts, accessos i els espais annexes.

Disminuir el risc d’incendi forestal .

Actuacions previstes:

Treballs d’arranjament a les fonts, consistents en: sanejament dels sistemes de captació, neteges de mina, restauració de paraments i brocs, i altres treballs complementaris de consolidació de la font

Millora de la senyalització, col•locant o substituint senyalització existent, segons la normativa del Parc.

Realitzar franges de baixa combustibilitat mitjançant la reducció de la densitat de l’estrat arbori, l’eliminació de restes vegetals i l’estassada de l’estrat arbustiu i herbaci.

La serra de Collserola és rica en fonts, ja siguin permanents o intermitents, actuals o perdudes, visitades o oblidades, arranjades o abandonades. El seu nombre ronda les dues-centes i aboquen les seves aigües a 3 conques hidrogràfiques diferents: Llobregat, Besòs i rieres de Barcelona. Moltes d’elles estan lligades a masies a les quals abastien d’aigua per llurs necessitats bàsiques (beure, netejar, regar) i, posteriorment, algunes de les fonts varen adquirir un important component social, com a punts de trobada per a esdeveniments lúdics i donant lloc a les fontades i els berenadors. Després d’anys d’abandonament, es pretén la recuperació d’aquests espais com a punts de trobada.
El projecte també inclou el manteniment de franges de prevenció d’incendis forestals per tal de preservar els valors del Parc en front dels principals riscos naturals.


Programa/es

Millora forestal de zones afectades pels incendis

Agrupa els projectes que detallen treballs forestals per a la recuperació de zones cremades. A les àrees que es regeneren de forma natural, es planifiquen actuacions per accelerar el procés natural (com ara la selecció de tanys de roure i alzina o l’aclarida de pi blanc en zones amb regeneració excessiva d’aquesta espècie), i en els sectors sense regeneració d’espècies arbòries, es preveu l’execució de reforestacions.

Descripció tècnica

Data d'inici: 01/02/2010
Data de finalització: 31/12/2010
Espais naturals: Parc Natural de la Serra de Collserola
Municipis: Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Papiol, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern
Unitats de treball: 105,00 ha
Inversió econòmica: 215.110,63 €
Fase d'execució: finalitzat

Empresa/es tècniques especialitzades

Amj21, SRL

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies