Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc de la Serralada de Marina » Realització de reposició de marres en reforestacions realitzades durant el 2005-06 al Parc de la Serralada de Marina

Realització de reposició de marres en reforestacions realitzades durant el 2005-06 al Parc de la Serralada de Marina

Plançons de pi blanc d\'1 saba utilitzats en la reposició de marres. Novembre 2007

Objectius:
Recuperar la superfície forestal arbrada afectada pels incendis de les darreres dècades amb regeneració natural insuficient.
Accelerar els processos de regeneració de les zones cremades.
Reduir els fenòmens erosius en zones cremades.
Millorar el paisatge de les zones cremades.

Activitats previstes:
Realitzar la reposició de marres de les reforestacions realitzades als boscos de pi pinyoner afectats pels incendis que presenten densitats de regeneració natural insuficient (amb menys de 500 peus/ha d’espècies arbòries).
Eliminar l’estrat arbustiu i herbaci entorn els punts de plantació per reduir la competència amb els plançons plantats.
El Parc de la Serralada de Marina s'ha vist afectat per diversos incendis forestals a les darreres dècades, destacant el de 1994. Els boscos del vessant de Marina, generalment pinedes de pi pinyoner, presenten, encara deu anys més tard, problemes de regeneració natural de les espècies arbòries. Per tant, per recuperar la massa forestal d’aquestes zones s’estan realitzant reforestacions.

Un cop realitzades, es planifica un seguiment per avaluar la mortalitat dels arbres plantats. A les zones on s’ha arribat a un 40-50% de mortalitat, es planifica la reposició dels arbres morts, mitjançant plantació manual de plançons procedents de vivers seleccionats i utilitzant plantes de pi pinyoner d’1 any.


Programa/es

Millora forestal de zones afectades pels incendis

Agrupa els projectes que detallen treballs forestals per a la recuperació de zones cremades. A les àrees que es regeneren de forma natural, es planifiquen actuacions per accelerar el procés natural (com ara la selecció de tanys de roure i alzina o l’aclarida de pi blanc en zones amb regeneració excessiva d’aquesta espècie), i en els sectors sense regeneració d’espècies arbòries, es preveu l’execució de reforestacions.

Descripció tècnica

Data d'inici: 08/11/2007
Data de finalització: 28/02/2008
Espais naturals: Parc de la Serralada de Marina
Municipis: Badalona, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Tiana
Unitats de treball: 46,00 ha
Inversió econòmica: 53.714,65 €
Fase d'execució: finalitzat

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies