Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc del Montnegre i el Corredor » Projecte de restauració i millora del sector culminant del massís del Corredor (Fase 2)

Projecte de restauració i millora del sector culminant del massís del Corredor (Fase 2)

Mur de contenció fet de gabions (a la zona d’aparcament). Març 2009

Objectius:

Ordenar les circulacions rodades.

Restaurar l’ecosistema de l’artiga.

Adequar l’àmbit als usos actuals.

Senyalitzar i potenciar els itineraris a peu.

Proposar mesures d’actuació a l’entorn de l’àmbit d’actuació.

Actuacions previstes:

Desplaçar les circulacions rodades als punts de menor impacte paisatgístic i ambiental, adequant aquestes zones a les necessitats d’espai actual i millorant els accessos per ordenar la funcionalitat del conjunt.

Ampliar i anivellar la zona d’aparcament, amb la construcció de murs de contenció per consolidar els talussos, i la construcció d’escales peatonals d’accés al Santuari des de l’aparcament.

Recuperar la vegetació herbàcia típica dels prats en les antigues feixes de l’artiga, aturant la progressió del bosc i consolidant els talussos entre feixes.

Potenciar una utilització més extensiva de l’àmbit, per obtenir una reducció de la intensitat d’ús en els punts on es concentren actualment les activitats, mitjançant la recuperació de tota la superfície de la plana per a les activitats a l’aire lliure i la millora de les connexions entre feixes.

Unir els itineraris existents al parc amb l’àmbit d’actuació, mitjançant el reforç de la senyalització i destacant les traces inicials dels camins.

Resum:

El Santuari del Corredor ha estat objecte de contínues actuacions que l’han anat adaptant als nous usos i funcions que han anat sorgint al llarg dels anys. Abans de redactar el present projecte es va fer un estudi previ per fer una anàlisi funcional, ambiental i paisatgística de l’àmbit d’actuació. Les conclusions de l’estudi previ són les que justifiquen els objectius que s’han incorporat al projecte.

En resum, els problemes detectats provenen d’un ús excessivament intensiu de l’àrea. Però com que són usos socials desitjables, el projecte proposa mesures per regular-los o per minimitzar l’impacte ambiental que aquests tenen en el medi natural i el paisatge.


Programa/es

Millora de la xarxa d'infraestructures i senyalització

Agrupa els projectes de millora de la xarxa bàsica d’infraestructures dels espais naturals, així com els treballs de senyalització d’aquestes. Les actuacions més importants estan relacionades amb la millora del ferm de les vies i la construcció de cunetes i obres de fàbrica.

Descripció tècnica

Data d'inici: 01/11/2008
Data de finalització: 30/06/2009
Espais naturals: Parc del Montnegre i el Corredor
Municipis: Dosrius
Unitats de treball: 4,50 ha
Inversió econòmica: 67.016,38 €
Fase d'execució: finalitzat

Empresa/es tècniques especialitzades

TALHER, SA

Empresa/es d'inserció social

Recursos, Empresa d'Inserció

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies