Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc del Montnegre i el Corredor » Tractaments silvícoles de millora de les castanyeredes al Parc del Montnegre i el Corredor

Tractaments silvícoles de millora de les castanyeredes al Parc del Montnegre i el Corredor

Tallada de peu de castanyer afectat pel xancre. Abril 2008.

Objectius:

Millorar l’estat silvícola de les masses forestals de castanyer.
Afavorir l’efectivitat dels tractaments biològics contra el xancre del castanyer.
Estudiar els costos econòmics propis dels treballs forestals d’aprofitament i millora del castanyer i establir mecanismes que permetin fer un seguiment de l’activitat forestal i econòmica d’explotacions situades dins l’àrea d’estudi.
Millorar el paisatge de les zones afectades per la malaltia del xancre.
Proporcionar criteris de gestió destinats a afavorir aquelles pràctiques que permetin garantir la compatibilitat entre el desenvolupament de les activitat forestal i la conservació dels ecosistemes i el paisatge.

Actuacions previstes:

Aclarides sanitàries en perxades joves.
Aclarides de rebrot i tractaments fitosanitaris en perxades joves.
Aclarides de regeneració i tractament fitosanitari de perxades adultes.
Tractaments de poda sanitaria i millora de castanyers de fruti.
Arranjament dels camins necessaris per portar a terme els tractaments silvícoles de millora abans detallats.
Els tractaments fitosanitaris d’inoculació del xancre dels castanyers aniran acompanyats de tractaments de millora d’aquests boscos, amb l’objectiu d’aconseguir les millors condicions de creixement dels castanyers i, per tant, arribar a tenir arbres més vigorosos i amb més capacitat d’autodefensa davant de malalties com el xancre.

Aquests treballs consisteixen en aclarides (és a dir, reducció del nombre d’arbres per hectàrea), podes i eliminació de les restes vegetals procedents d’aquests treballs. Aquestes aclarides es defineixen tenint en compte les característiques del bosc actual i les recomanades per a l’espècie en aquestes localitzacions.


Programa/es

Millora dels castanyers

El xancre del castanyer és una malaltia greu causada per un fong (Cryphonectria parasitica) que penetra a l’arbre a través de ferides (de poda, cicatrius, etc.) i provoca xancres i esquerdes a l’escorça. El creixement del fong anella l’arbre fins impedir la circulació de la saba, causant la mort dels brots o branques que hi ha per sobre la lesió. Per pal·liar aquests efectes, s’estan assajant tècniques de lluita biològica en combinació amb tractaments silvícoles de millora dels boscos, amb l’objectiu d’aconseguir les millors condicions de creixement dels castanyers i, per tant, arribar a tenir arbres més vigorosos i amb més capacitat d’autodefensa davant d’aquesta malaltia.

Descripció tècnica

Data d'inici: 25/03/2008
Data de finalització: 30/12/2008
Espais naturals: Parc del Montnegre i el Corredor
Municipis: Sant Celoni
Unitats de treball: 12,85 ha
Inversió econòmica: 48.919,40 €
Fase d'execució: finalitzat

Empresa/es d'inserció social

DIMAS, empresa d'inserció

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies