Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac » Projecte de realització de treballs de millora d’hàbitat per a l’àliga perdiguera (Hieraaetus fasciatus) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Projecte de realització de treballs de millora d’hàbitat per a l’àliga perdiguera (Hieraaetus fasciatus) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Treballs amb desbrossadora portàtil. Març 2006

Objectius:
Realitzar actuacions de millora per recuperar les superfícies forestals afectades per incendis. Potenciar el desenvolupament de la regeneració natural de roure i alzina. Millorar el creixement en diàmetre i alçada dels tanys seleccionats, aconseguint la màxima productivitat de les soques rebrotades. Augmentar la producció d’aglans en els tanys seleccionats. Millorar l’hàbitat forestal per a les poblacions de perdiu i conill. Potenciar la biodiversitat mitjançant la creació d’espais oberts.

Actuacions:
Realitzar la selecció de tanys a les soques rebrotades de roure i alzina, seleccionant entre 2 i 3 tanys/soca en el cas de l’alzina i entre 1 i 2 tanys/soca en el del roure. Realitzar feixines seguint les corbes de nivell amb les restes de la fusta cremada. Realitzar una estassada selectiva de l’estrat arbustiu i eliminar les restes vegetals procedents de la selecció de tanys.

L’àliga perdiguera (Hieraaetus fasciatus), classificada com a espècie vulnerable per la UICN, és un rapinyaire diürn típic de la zona mediterrània. A Catalunya conviu amb l’home a les serralades litorals i prelitorals (actualment hi ha 65 parelles) i és un bon indicador de l’estat de conservació dels ecosistemes.

Als anys 70, al massís de Sant Llorenç del Munt hi havia quatre territoris ocupats per l’àliga, constituint una de les zones més poblades per aquest rapinyaire a Europa, però durant els anys 80 i 90 aquests espais foren successivament abandonats i, actualment, ja no s’hi troba aquesta espècie. El projecte és una prova pilot per millorar l’hàbitat d’un d’aquests quatre espais, planificant una gestió agrícola, ramadera i forestal adequada i intentant que aquesta millora global afavoreixi la recuperació de les poblacions de perdiu i conill, espècies presa dels rapinyaires, i a la reocupació de l’hàbitat per l’àliga perdiguera.

La zona d’actuació se centra a la Vall d’Horta, espai afectat per un incendi forestal que cremà més de 4.500 hectàrees al Vallès Occidental i al Bages l’agost de 2003. Després d’aquest incendi, la Diputació de Barcelona ha promogut diverses actuacions amb l’objectiu comú de restaurar i recuperar les zones afectades. Concretament, aquest projecte planifica els següents treballs: la realització de cordons vegetals seguint les corbes de nivell amb les restes vegetals procedents de la tala de la fusta cremada, la selecció de tanys de les espècies arbòries rebrotadores (alzina i roure) i l’estassada selectiva de l’estrat arbustiu, per potenciar les espècies més interessants per a la fauna i possibilitar el manteniment de l’espai amb ramaderia extensiva.


Programa/es

Recuperació i manteniment d'espais oberts

L’abandonament de les zones rurals i la pèrdua de rendibilitat del sector primari provoquen l’abandonament d’antics camps de conreu i àrees de pastura, zones que, amb el temps, són envaïdes pel bosc. En aquest programa, s’inclouen els projectes amb actuacions dirigides a recuperar i mantenir espais oberts, aspectes positius per a la prevenció d’incendis i interessants des del punt de vista de la biodiversitat i la fauna.

Descripció tècnica

Data d'inici: 01/02/2007
Data de finalització: 01/06/2007
Espais naturals: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Municipis: Sant Llorenç Savall
Unitats de treball: 51,00 ha
Inversió econòmica: 78.982,43 €
Fase d'execució: finalitzat

Empresa/es d'inserció social

Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE)

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies