Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac » Realització de treballs de retirada de la brancada de les restes vegetals procedents de la tala de la fusta cremada i aclarida d'alzinars al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Realització de treballs de retirada de la brancada de les restes vegetals procedents de la tala de la fusta cremada i aclarida d'alzinars al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Tractor amb desbrossadora de martells. Desembre 2005

Objectius:
Realitzar actuacions silvícoles per millorar les masses forestals.
Reduir el combustible per disminuir el risc d’incendi a les masses forestals.
Conèixer com afecta l’acumulació de brancada a l'abundància relativa del conill en la zona afectada per l’incendi de 2003.

Actuacions:
Realitzar treballs silvícoles de millora en boscos adults de pi blanc i pinassa, amb l’aclarida de l’estrat arbori a les zones on aquesta és excessiva.
Realitzar treballs silvícoles de millora en boscos d’alzina, amb la selecció de tanys a les soques rebrotades d’alzina i roure.
Estassar el sotabosc i eliminar les restes vegetals procedents dels treballs realitzats. Aquest treball es mecanitzarà sempre que sigui possible per aconseguir millor qualitat de trituració, millors condicions de treball i costos d’execució més reduïts.
Triturar les restes vegetals procedents dels diferents treballs en una franja de 20 metres dels camins, respectant el regenerat arbori i les espècies protegides, per tal d’incidir positivament en els temes de prevenció d’incendis.
Retirar la brancada acumulada després de la tala de la fusta cremada a les zones afectades per l’incendi de 2003, definint parcel·les d’estudi per conèixer quin és el seu efecte en la recuperació de la població de conill.

L’abandonament de la gestió dels boscos, bàsicament motivada per la disminució dràstica del valor de la fusta i l’augment dels costos de la mà d’obra, ha provocat que moltes masses forestals presentin un estat d’envelliment i acumulació de combustible preocupant de cara a la seva conservació. Els treballs forestals previstos en aquests projectes tenen un doble objectiu: per una banda, adaptar l’estat actual dels boscos a les millors condicions de creixement i desenvolupament i, per l’altra, disminuir el risc d’incendi d’aquestes àrees.

Aquests treballs consisteixen en aclarir els boscos de pi blanc i pinassa (és a dir, reduir el nombre d’arbres per hectàrea), podar els arbres seleccionats i eliminar les restes vegetals procedents d’aquests treballs. Aquestes aclarides es defineixen tenint en compte les característiques del bosc actual i les recomanades per a les espècies en aquestes localitzacions.


Programa/es

Millora dels hàbitats forestals

Inclou els projectes que recullen treballs de gestió, intervencions de millora i actuacions de conservació de les masses forestals, com per exemple: aclarides, tales sanitàries, eliminació de restes vegetals i estassada del matoll.

Descripció tècnica

Data d'inici: 01/11/2005
Data de finalització: 15/06/2006
Espais naturals: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Municipis: Sant Llorenç Savall
Unitats de treball: 48,17 ha
Inversió econòmica: 93.114,10 €
Fase d'execució: finalitzat

Empresa/es d'inserció social

Recursos, Empresa d'Inserció

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies