Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac » Pla actuacions de millora hàbitats forestals i manteniment hàbitats oberts de entorn del Montcau

Pla actuacions de millora hàbitats forestals i manteniment hàbitats oberts de entorn del Montcau

Treballs de millora forestal en alzinar jove, amb selecció de rebrots, poda baixa i eliminació de restes. Desembre 2015

Objectius:

Tractaments silvícoles de recuperació d’espais afectats per incendis forestals.
Manteniment i millora d’espais oberts

Actuacions previstes:

Selecció de rebrots d’alzina
Poda de formació
Eliminació de restes
Sembra de conreus i pastures
La conservació, millora i recuperació dels hàbitats forestals és un eix bàsic de la planificació dels espais que constitueixen la xarxa de parcs naturals de la Diputació de Barcelona. Amb l’objectiu de contribuir a l’adaptació de sistemes naturals als efectes del canvi climàtic, la gestió dels hàbitats forestals es planifica tenint en compte que cal incrementar la seva resistència a un escenari de majors temperatures i escassetat d’aigua, així com la seva resiliència, estabilitat i capacitat de regeneració en front a pertorbacions (incendis, sequeres...). Per tant, alhora de promocionar una estructura més madura (tipus arbori) i més discontinua verticalment, la fa més defensable davant d’incendis forestals o altres pertorbacions. Al mateix temps, també te major capacitat de captura de CO2.
Com actuació de manteniment i millora d’espais oberts, el pla preveu actuar en diferents camps de conreu abandonats. L’objectiu seria afavorir la biodiversitat, augmentar els recursos alimentaris de determinada fauna i promoure la discontinuïtat del combustible


Programa/es

Prevenció d'incendis forestals

Els incendis forestals són pertorbacions habituals a les zones mediterrànies i les darreres dècades han afectat milers d’hectàrees de la província de Barcelona. Des de fa anys, s’estan executant projectes en els espais naturals relacionats amb la prevenció d’incendis que recullen actuacions com ara la realització i manteniment de franges de baixa combustibilitat i de seccions de servei, i l’arranjament de la xarxa viària bàsica.

Millora d’hàbitats d’interès

Els espais naturals acullen una gran diversitat d'espècies de flora i de fauna interessants i que tenen diferents graus de protecció en funció de la seva vulnerabilitat i raresa. Per al correcte desenvolupament d’aquestes espècies cal que el medi on viuen, és a dir el seu hàbitat, tingui unes característiques específiques. En aquest programa s'inclouen els projectes amb actuacions dirigides a la millora dels espais que ocupen les espècies protegides per tal que les seves poblacions no es vegin perjudicades per canvis en el seu medi, siguin naturals o a causa de l'home.

Descripció tècnica

Data d'inici: 01/09/2015
Data de finalització: 31/01/2016
Espais naturals: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Municipis: Mura, Rellinars, Terrassa
Unitats de treball: 0,00 ut
Inversió econòmica: 54.833,99 €
Fase d'execució: finalitzat

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies