Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc Natural del Montseny » Tractaments fitosanitaris d'inoculació del xancre en castanyers al Parc Natural del Montseny

Tractaments fitosanitaris d'inoculació del xancre en castanyers al Parc Natural del Montseny

Inoculació de la zona afectada pel xancre. Gener 2006

Objectius:
Millorar l’estat fitosanitari de les castanyeredes.

Actuacions:
Realitzar tractaments fitosanitaris de lluita biològica a les zones afectades pel xancre del castanyer.

El xancre del castanyer és una malaltia greu causada per un fong (Cryphonectria parasitica) que penetra a l’arbre a través de ferides (de poda, cicatrius, etc.) i provoca xancres i esquerdes a l’escorça. El creixement del fong anella l’arbre fins impedir la circulació de la saba, causant la mort dels brots o branques que hi ha per sobre la lesió.

Actualment, s’utilitzen mètodes de control de lluita biològica que consisteixen en inocular els arbres afectats amb varietats del fong menys agressives que competeixen amb el fong responsable del xancre i permeten que les defenses de l’arbre siguin més efectives. Per produir aquest efecte s’han de trobar els dos fongs compatibles vegetativament. Un cop descobert quin fong s’ha de fer servir, es cultiva en el laboratori i s’inocula directament a les ferides. La inoculació només es realitza en una part dels arbres afectats, per tal que aquests actuïn com a disperssadors.

Aquesta inoculació manual es realitzarà a les castanyeredes del Montseny, del Montnegre i el Corredor i de les Guilleries-Savassona afectades pel xancre.


Programa/es

Millora dels castanyers

El xancre del castanyer és una malaltia greu causada per un fong (Cryphonectria parasitica) que penetra a l’arbre a través de ferides (de poda, cicatrius, etc.) i provoca xancres i esquerdes a l’escorça. El creixement del fong anella l’arbre fins impedir la circulació de la saba, causant la mort dels brots o branques que hi ha per sobre la lesió. Per pal·liar aquests efectes, s’estan assajant tècniques de lluita biològica en combinació amb tractaments silvícoles de millora dels boscos, amb l’objectiu d’aconseguir les millors condicions de creixement dels castanyers i, per tant, arribar a tenir arbres més vigorosos i amb més capacitat d’autodefensa davant d’aquesta malaltia.

Descripció tècnica

Data d'inici: 07/11/2005
Data de finalització: 15/06/2006
Espais naturals: Parc Natural del Montseny
Municipis: Fogars de Montclús, Sant Pere de Vilamajor
Unitats de treball: 33,90 ha
Inversió econòmica: 61.879,00 €
Fase d'execució: finalitzat

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies