Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc Natural del Montseny » Pla d’actuació per a la millora dels hàbitats forestals... al Montseny

Pla d’actuació per a la millora dels hàbitats forestals... al Montseny

Alzinar jove de rebrot amb abundant matoll, i amb molt alt risc d’incendi forestal. Novembre 2015

Objectius:

Reducció de la càrrega de combustible i creació de discontinuïtats en zones de carena.
Crear discontinuïtats amb la recuperació de pastures.
Tallada selectiva d’arbrat i matolls.
Estassades manuals i mecanitzades en zones d’antigues pastures.
Sembra d’espècies pratenses de llarga durada.

Actuacions previstes:

Els incendis forestals que han afectat la zona en els darrers 20 anys es concentren principalment al voltant de les urbanitzacions i daten d’anys en que aquestes probablement no disposaven de franja de protecció contra incendis forestals. Fora d’aquesta situació son rellevants els incendis ocorreguts al costat d’algunes carreteres, al Pantà de Vallfornés i al Coll de Palestrins. Aquests incendis donen coincidències amb l’anàlisi posteriorment realitzat per tècnics especialistes a l’hora d’identificar zones estratègiques per a la prevenció i extinció d’incendis forestals. Per això s’actua de manera integral per tal de gestionar les zones boscoses, els matollars i les pastures per crear un paisatge tipus mosaic per disminuir el risc d’incendi i, alhora, augmentar les defenses contra incendi en cas d’ocurrència.


Programa/es

Millora dels hàbitats forestals

Inclou els projectes que recullen treballs de gestió, intervencions de millora i actuacions de conservació de les masses forestals, com per exemple: aclarides, tales sanitàries, eliminació de restes vegetals i estassada del matoll.

Prevenció d'incendis forestals

Els incendis forestals són pertorbacions habituals a les zones mediterrànies i les darreres dècades han afectat milers d’hectàrees de la província de Barcelona. Des de fa anys, s’estan executant projectes en els espais naturals relacionats amb la prevenció d’incendis que recullen actuacions com ara la realització i manteniment de franges de baixa combustibilitat i de seccions de servei, i l’arranjament de la xarxa viària bàsica.

Descripció tècnica

Data d'inici: 01/09/2015
Data de finalització: 31/01/2016
Espais naturals: Parc Natural del Montseny
Municipis: Sant Pere de Vilamajor
Unitats de treball: 23,17 ha
Inversió econòmica: 53.037,31 €
Fase d'execució: finalitzat

Empresa/es d'inserció social

Associació Montseny Guilleries

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies