Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"
per a la conservació dels espais naturals

Capçalera3

Està a: Inici » Els Projectes » Projectes de Parc del Foix » Realització de treballs silvícoles de millora en boscos adults de pi blanc al Parc del Foix

Realització de treballs silvícoles de millora en boscos adults de pi blanc al Parc del Foix

Desembosc dels arbres tallats amb tractor. Gener 2006

Objectius:
Reduir l’excés de densitat (pins/ha) dels boscos de pi blanc i adaptar-la a la recomanable a la qualitat d’estació i a l’edat de la massa forestal.
Millorar l’estabilitat de la massa forestal.
Potenciar l’estructura regular de la massa forestal.
Augmentar el creixement en alçada i en diàmetre dels pins.

Actuacions:
Realitzar una aclarida als boscos de pi blanc que presenten densitats elevades (superiors a 2.000 peus/ha).
Realitzar la poda de les branques inferiors dels pins seleccionats.
Eliminar les restes vegetals procedents de les aclarides i de la poda a les zones totalment o parcialment mecanitzables i trossejar-les a les zones no mecanitzables.
Realitzar la secció de servei o obertura de caixa als camins principals amb l’eliminació de tot tipus de vegetació en una amplada d’1,5 metres a banda i banda de les pistes.

L’abandonament de la gestió dels boscos, bàsicament motivada per la disminució dràstica del valor de la fusta i l’augment dels costos de la mà d’obra, ha provocat que moltes masses forestals presentin un estat d’envelliment i acumulació de combustible preocupant de cara a la seva conservació. Els treballs forestals previstos en aquests projectes tenen un doble objectiu: per una banda, adaptar l’estat actual dels boscos a les millors condicions de creixement i desenvolupament i, per l’altra, disminuir el risc d’incendi d’aquestes àrees.

Aquests treballs consisteixen en aclarir els boscos de pi blanc (és a dir, reduir el nombre d’arbres per hectàrea), podar els arbres seleccionats i eliminar les restes vegetals procedents d’aquests treballs. Aquestes aclarides es defineixen tenint en compte les característiques del bosc actual i les recomanades per a les espècies en aquestes localitzacions.


Programa/es

Millora dels hàbitats forestals

Inclou els projectes que recullen treballs de gestió, intervencions de millora i actuacions de conservació de les masses forestals, com per exemple: aclarides, tales sanitàries, eliminació de restes vegetals i estassada del matoll.

Descripció tècnica

Data d'inici: 01/11/2005
Data de finalització: 15/06/2006
Espais naturals: Parc del Foix
Municipis: Santa Margarida i els Monjos
Unitats de treball: 49,28 ha
Inversió econòmica: 125.365,32 €
Fase d'execució: finalitzat

Empresa/es d'inserció social

Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE)

Arxiu fotogràfic

Veure totes les fotografies